Moravské koláče

Odjakživa se chci naučit pracovat s kynutým těstem. A odjakživa taky miluju koláče a Honzovy buchty s povidly. To je zkrátka moje. Když jsem získala nabídku, že bych se mohla naučit typické české moravské koláče, neodmítla jsem a v létě už se těšila na „kurz“.

„Kurz“ probíhal u nás doma za pomoci zkušené pekařky, takže veškeré zkušenosti jsme zakomponovali dovnitř koláčů. Avšak „kurz“ měl jediný háček, a to spěch. Potřebovali jsme koláče dopéct do 14 h, protože právě v tuto hodinu začala moje narozeninová oslava. A tím také začalo rychlopečení.

Mouka, máslo, drobenka… Všechno lítalo vzduchem a my makaly na plné obrátky.

A jak takové koláče i s pečením vypadaly na fotografiích?

hdr

RECEPT:
Těsto: 1000 g hladké mouky
500 ml teplého mléka
100 g droždí
130 g cukru krystal
5 žloutků
255 roztopené hery
1 lehce navršená lžička soli
sádlo
Náplň: povidla, drobenka, měkký hrudkující tvaroh

Mouku přesyjeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku nalejeme mléko, nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé suroviny, necháme v robotu hnětat 2-3 minuty do hladka. Poté zakryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout. Po vykynutí vyhážeme 50g kousky. Poté tyto kousky naplníme MĚKKÝM TVAROHEM (tzn. ten co hrudkuje) a poklademe na plech. Poté si vezmeme sklenici (nejlepší je IKEA kelímek) a silou do bochánku zatlačíme, aby se nám vytvořil důlek. Koláč i s důlkem pomažeme vajíčkem, důlek poté vyplníme povidly a celý koláček zasypeme velkým množstvím drobenky. Pečeme 16 minut (nebo dokud nejsou koláče zlatavé).


Uveřejněno

v

, , ,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *