Veganský jablečný koláč

Jako každý rok přijela moje kamarádka veganka a já pravidelně s její návštěvou přijímám výzvu upéct něco veganského. Tentokrát jsme doma měli spoustu jablek a já dostala chuť na obyčejný koláč s jablky a skořicí. A tak jsem si jeden takovýto koláč upekla, ale ve veganské verzi.

RECEPT:
310 g hladké mouky
1 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
225 g veganského másla (já použila vegan heru)
6 lžic studené vody
***
4 větší jablka
150 g cukru krupice
5 lžic vegan vanilkového pudinku/kukuřičného škrobu
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje + 1 lžíce na potření
4 lžíce skořice

Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a vytvoříme „drobenku“. Postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne nelepivé pevné těsto. Toto těsto rozdělíme na dvě části. Tyto části odděleně zabalíme do potravinové folie, zploštíme a dáme minimálně na hodinu do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zasypeme cukrem, pudinkem, olejem a skořicí. Troubu rozehřejeme na 180°C. Na podložce si těsto rozválíme do tenké placky, kterou přemístíme do koláčové formy. Vidličkou uděláme po základu dírky, poklademe náplň a zakrejeme druhou rozválenou částí těsta. Koláč potřeme 1 lžící kokosového oleje a zasypeme trochou cukru. Dáme péct na 1 hodinu do zlatova, poté necháme 10 minut ve vypnuté a polootevřené troubě vychladnout.


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *