Pistáciový dort s marcipánem

Byl den, kdy jsem listovala sousedčinou kuchařkou, kterou si dovezla z Austrálie… A udělala si chutě na dort, který vypadal úplně jako věc, kterou v danou chvíli potřebuju. Obsahoval pistácie, bílou čokoládu, marcipán a supersladký krém. Zkrátka věc, kterou člověk fakt potřebuje. Řekla jsem si, že co nezkusím, nevím, jak chutná. Vrhla jsem se tedy ještě ten večer do pečení.

A jak takový dort dopadl? To uvidíte tady na fotkách:
Recept naleznete (jako vždy) pod fotkami.

RECEPT:
200 g másla
120 g nesolených pražených pistácií
60 g bílé čokolády
200 g cukru krupice
120 g bílého jogurtu
3 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
200 g hladké mouky
špetka soli
***
2 lžíce vroucí vody
75 g marcipánu
300 g cukru moučka (může být o kus méně, záleží na tom, jak to má kdo rád sladké)
150 g změklého másla
špetka soli

Předehřejeme si troubu na 160 °C (horkovzduch, klasická by se předehřívala na 180 °C). Formu o průměru 24 cm si vymažeme tukem a vysteleme spodek pečicím papírem.

V mixéru/food processoru (já osobně jsem použila NutriBullet) rozmixujeme pistácie, bílou čokoládu a 1 lžíci cukru, dokud není směs úplně krémová (opravdu musí být úplně tekutá!!! Trvá to cca 10 minut). Snažíme se stírat boky formy, aby se vše rozmixovalo rovnoměrně.

V robotovi si vyšleháme 200 g cukru s máslem do hladké pěny, poté přidáme pistáciovou směs, špetku soli. Mixujeme, dokud není směs hladká. Ztlumíme otáčky, přidáme jogurt a vejce. Přidáme mouku s kypřicím práškem a mícháme, dokud není směs hladká. Až je směs hladká, přendáme do nachystané formy a dáme péct po dobu 40 minut. Upečení poznáme podle čisté špejle.

Pro přípravu krému si nachystáme vroucí vodu a marcipán. Marcipán si nastrouháme (nasekáme) do mističky a zalejeme vroucí vodou. Tuto směs vidličkou propracujeme do fáze, kdy se marcipán úplně rozpustí (směs vypadá jako sliz… Ale není se čeho bát!). Do robota si dáme cukr s máslem a mixujeme, dokud není směs nadýchaná pěna. Poté přidáme marcipán a mixujeme na plné otáčky, dokud není vše kompaktně zpracováno do jedné hmoty.

Na dalším zpracování je to na vás – já osobně jsem si dort prokrojila a namazala krémem jak zevnitř, tak zvenčí. Poté jsem ze zbytku marcipánu vyválela placku, kterou jsem dort obalila.


Uveřejněno

v

, , ,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *